Sarkantyúkezelés

Minden, amit a sarkantyú kezeléséről tudnod kell

Gyulladáscsökkentők, lökéshullám terápia, gyógytorna, vagy műtét?

A sarkantyú kellemetlen tünetekkel járó elváltozás a sarok környékén, ami sokak életét megkeseríti, a lakosság 10-12%-át érinti. Az Achilles-ín sarkon tapadó részén, vagy a sarokcsont talpi felszínén kialakuló meszes kinövésről, illetve az ezt megelőző gyulladásról és irritációról van szó. Jellemzően a kényelmetlen cipők, vagy a rossz tartás miatt alakul ki. Ha olyan tüneteket észlelünk a sarok környékén, mint a gyulladás, duzzadás és fájdalom, akkor érdemes idejekorán szakorvoshoz, gyógytornászhoz fordulnunk. A sarkantyú szerencsére jól kezelhető, összegyűjtöttük a leghatékonyabb lehetőséget, és mindent, amit érdemes tudni a betegségről.

Mi is pontosan a sarkantyú és hogyan alakul ki?

Leggyakrabban 40-60 éves korban alakul ki, de fiatalabbaknál is előfordulhat a betegség. Kétféle típusa van. A Haglund-sarok (Haglund-exostosis) a sarokcsont csontkinövését jelenti. Leggyakrabban a rossz cipő, és a láb egyenetlen terhelése miatt alakul ki. A nyomás és a terhelés, és a fokozott bőrirritáció gyulladáshoz vezetnek. A másik típus a talpi sarkantyú (exostosis calcanei) ez pedig a sarokcsont talpi felszínén alakul ki. Statikai problémák és a láb ortopédiai elváltozásai okozzák a kialakulását, mint például a lúdtalp, vagy a rossz, hanyag tartás. Ezen kívül rizikófaktor lehet még, ha az alsó végtagok, vagy a talpizmok gyengék, de a sport miatti többletterhelés is kockázatot jelent (például az ugrálás, vagy a futás).

Szervezetünk a fokozott terhelés következtében védeni próbálja az érzékeny területeket, ezért csontkinövések képződnek a sarkon, ez pedig további irritációhoz vezet, hiszen a cipő nyomni fogja ezeket az elváltozott területeket. A sarkantyú miatt kialakulhat csonthártyagyulladás is, de gyakoribb ennek a fordítottja, tehát ha csonthártyagyulladás miatt alakul ki a sarkantyú. Emellett persze esztétikai problémát is jelent a dolog.

Mik a sarkantyú tünetei?

Ha az alábbi tüneteket észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ortopédushoz, vagy gyógytornászhoz, hogy a pontos diagnózis mentén kezelni tudjuk a kellemetlenségeket!

A sarkantyú főbb tünetei:

  • sarokfájdalom,
  • a sarok kivörösödése,
  • nyomásra való érzékenység, duzzanatok kialakulása,
  • csontkinövés a sarok környékén.

A kipirosodott duzzanat egy idő után pedig már nem csak a járás miatt, vagy nyomásra érzékeny, hanem éjszaka is fájdalmas, kellemetlen érzetek lépnek fel. A csontkinövés, a szervezet válaszreakciója pedig nagyon gyorsan ki tud alakulni, sokszor azonban nem is ez a fájdalom fő okozója, hanem maga a csonthártya-irritáció és a gyulladás, ami a csontkinövés képződését is triggereli a szervezetben.

Melyek a legjobb kezelési módok és preventív megoldások?

Azok számára, akiknek röntgennel is diagnosztizált sarkantyújuk van, nagyon fontos, hogy mindig kényelmes cipőt hordjanak. Ezen kívül érdemes speciális, saját lábra tervezett talpbetétet készíttetni, amit minden cipőbe bele lehet illeszteni – így elejét lehet venni a tünetek további súlyosbodásának, vagy újbóli kialakulásának. Egyébként a lapos talpú cipők viselése nem ideális sem a lábaknak, sem a tartásunknak, ezért érdemes inkább 3-5 cm-es sarkú cipőket választani.

Kevésbé súlyos tünetek esetén enyhülést hozhat a lábak pihentetése, és a mozgás kerülése pár napig, illetve különböző gyulladáscsökkentő krémek használata, ez azonban csak rövidtávú megoldás.

Gyógytorna

Az elváltozások leggyakrabban gyógytornával is sikeresen kezelhetőek. Ez egyben preventív megoldás is, csökkenti a tünetek újbóli megjelenésének esélyét. A gyógytornász ilyenkor a helyes testtartás megtanítására, a megfelelő súlyvonal és a szimmetrikus súlyeloszlás kialakítására fókuszál. Emellett az alsó végtagok megerősítése kap nagy szerepet, hiszen ha gyengék a lábak, akkor a súly a csontokra, ízületekre, vagy az inakra, ínszalagokra terhelődhet. A tüneteket nagyban enyhíti a talp célzott tornája, a megrövidült izmok lenyújtása, és megerősítése. 

Lökéshullám terápia

Az egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb kezelés a gyógytorna mellett a lökéshullám terápia. Azért ilyen népszerű, mert non–invazív, azaz műtét nélküli eljárás, ráadásul különböző gyógyszerek szedésére, injekciók beadására sincs szükség mellette. Nincsenek mellékhatások, és nem csak tüneti kezelésről van szó, hanem a fájdalom okát szünteti meg. Általában már 4-6 kezelés elég a probléma felszámolásához, 80% tünetmentesen fejezi be a kezeléssorozatot. 

A lökéshullámok egyébként gyorsan terjedő akusztikus hullámok, melyek felpörgetik a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A hullámok az oxigénszállítást is stimulálják, a felgyorsult vérkeringés pedig fokozottabb hatékonysággal szállítja el a salakanyagokat, ezért képes csökkenteni ez a terápiás módszer a szervezetben fellépő gyulladást.

Egyéb kezelési lehetőségek

Szélsőséges esetekben, ha a sarkantyú már túl nagyra nőtt, szóba jöhet a műtéti megoldás is, azonban ez csak az esetek körülbelül 5%-ánál áll fenn. Szteroidos gyulladáscsökkentő injekciókkal is kezelhető az elváltozás, azonban ezeknek sok kellemetlen mellékhatása van, és eléggé fájdalmas a beadásuk. Emiatt is inkább a gyógytorna és a lökéshullám terápia mellett érdemes dönteni. Ezekkel hamar csökkenthetőek a kellemetlen tünetek és sokáig nyújtanak enyhülést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük