Rotátorköpeny

Elsősorban sporolók vannak kitéve a vállizület sérülésnek, a rotátorköpeny túlterhelésének, szakadásának, gyulladásának. A gyors, dinamikus mozgásnak, de a helytelen test – és válltartásnak, vagy akár egy hirtelen rossz mozdulatnak is lehet a következménye a terület sérülése. Ilyenkor fájdalmat tapasztalhatunk és a mozgástartomány beszűkülését. Ebben az esetben mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni! Lássuk a rotátorköpeny-szakadásának, és sérülés okait, tüneteit, és a kezelési lehetőségeket!

Mi pontosan a rotátorköpeny és hol helyezkedik el a testünkben?

A rotátorköpeny a vállízület mozgásában és stabilitásában alapvető szerepet tölt be. Négy izom alkotja ezt az izomrendszert, melyen a felkarcsont fejét ölelik körbe, egyfajta köpenyként. A lapockáról indul és a felkarcsont fején tapad az izomrendszer minden tagja. A rotátorköpeny és az izmok feladata pedig, hogy a vállízületben ideális helyzetben tartsa a felkarcsontot mozgás közben. Amikor az izmok összehúzódnak, maguk felé húzzák a rotátor-köpeny inait, és ennek köszönhetően a váll befelé és kifelé, valamint felfelé képes mozogni, forogni.

A rotátorköpeny szakadásának okai és tünetei

Akik elsősorban érintettek a terület sérülésében, azok a spotolók. A fizikai megerőltetés következtében, illetve dinamikus, gyors mozgás hatására, vagy erőkifejtés közben ezek a területek sérülhetnek.  Ha az erőkifejtés közben a kart emeljük, és a fej feletti tartományban történik az erőkifejtés, akkor elsősorban nem is az inak üzközése, hanem a laza, labilis váll és tartás okozza a sérülést.

Honnan tudhatjuk, hogy rotátorköpeny-szakadással van dolgunk? A gyanús tünetek például a  váll-táji tompa fájdalom, továbbá fájdalom jelentkezhet a vállcsúcs, illetve a deltaizom környékén is. Emellett gyengeséget, erőtlenséget is érzékelhetünk a kar előre vagy oldalra történő emelése, vagy az ott tartása során. A váll és a kar mozgástartományának beszűkülése is problémát jelezhet. Továbbá szakadáskor éjszakai fájdalmak jelentkezhetnek, lehet, hogy nem is vagyunk képesek a sérült oldalunkra fordulva aludni. Hasonló tünetek esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni! 

Ütközés szindróma, gyulladás és rotátorköpeny – betegség

A sérülés következtében kialakulhat sajnos a rotátorköpeny ín gyulladása, és a váll nyálkatömlő gyulladása egyesek fogékonyabbak lehetnek rotátor-köpeny betegségre, és ütközés szindrómára. A vállcsúcs csontjának formája és vastagsága meghatározó ebben. Néha sérülés következtében az izmok elvesztik a stabilitásukat, ami még sérülékenyebbé teszi ezt a területet. Ekkor az ín folyamatosan károsodik, és végül le is szakadhat a csontról, de ez csak szélsőséges esetekben fordul elő. Gyakoribb probléma azonban a terület irritációja, gyulladása, ekkor hasonló tüneteket észlelhetünk, mint szakadás esetében, és ezek is nagyon kellemetlenek tudnak lenni. 

Kezelési lehetőségek

Amennyiben rotátor-köpeny íngyulladás vagy ütközési szindróma a diagnózis, pihenés, szájon át szedhető gyógyszerek használata, és fizikoterápia is javasolt. A sportot sajnos egy időre mindenképpen fel kell függeszteni. A túl korán elkezdett aktív mozgásokkal azt kockáztatjuk, hogy az ín esetleg újra elszakad. Súlyos esetekben sajnos nem lehet elkerülni a műtétet. Szakadás esetén a teljes gyógyulás fél év.

Enyhébb esetekben a  rehabilitációs program körülbelül 2-3 hónap. Hatásos kezelés és kiegészítő terápia a gyógytorna. Egyrészt fájdalomcsökkentő hatása is van, de ezért is érdemes komolyan venni mert általa elkerüljük a mozgástér későbbi beszűkülését. Abban az esetben, ha drasztikus a sérülés, a torna és a fizikoterápia célja először a mozgások beindítása a műtét után. Valamint a károsodott, vagy sorvadt izmok regenerációja, erősítése, és a normál mozgástartomány visszaállítása. Emellett még a lökéshullám terápia is segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsátáában és a fájdalmak enyhitésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük