Teniszkönyök

Ebben a cikkben megpróbáltam számtokra összegyűjteni a legfontosabb információkat, arról, amit a teniszkönyökről – vagy golfkönyökről – tudni érdemes. Mi pontosan az a betegség, kiknél alakulhat ki, mik a tünetek és a kezelési lehetőségek. Szerencsére ma már könnyen kezelhető és felszámolható minden teniszkönyök jellegű tünetegyüttes.

Mi a teniszkönyök?

„A teniszkönyök (epicondylitis lateralis humeri) a közhiedelemmel ellentétben nem csak a sportolóknál fordul elő. Fokozott fizikai igénybevételből eredő íngyulladás, illetve lassan kialakuló csonthártyagyulladás, mely az izmok tapadási helyén jön létre. Nevét onnan kapta, hogy a teniszezők csaknem felénél előfordul a túlterhelés következtében több kisebb sérülés, úgynevezett mikrotrauma eredményeként.” (írja a Medicover hivatalos oldala)

Mik a tünetek, hogyan érzékelhetjük, ha baj van a könyökünkkel?

A teniszkönyök bárkinél kialakulhat, aki megterhelő fizikai munkát végez, vagy monoton, gyakran ismétlődő mozdulatokat hajt végre, pl.: kertet művel, ás. De a küzdősportok, és csapatsportok esetében is előfordul. „A teniszkönyök, mely az alkari feszítőizmoknak a könyök külső oldalán található tapadási régiójában bekövetkező gyulladása, szorító mozdulatok hatására, illetve olyan fizikai munkavégzés következtében alakulhat ki, amikor az alkari feszítőizmok erős igénybevételnek vannak kitéve. Többnyire krónikus, steril gyulladásról van szó, melynek hátterében gyakran állhat valamilyen “góc”. A fogakkal összefüggésben álló problémák gyakran úgy is fokozhatják a panaszokat, hogy maga a góc, azaz a rossz fog nem fáj.

A teniszkönyök tünetei:

 • Fokozódó fájdalom lép fel az alkar feszítő izomzatában és a könyökben.
 • A tárgyak megfogásakor és felemelésekor gyengeség jelentkezik az alkarban.
 • A felkarcsont könyökízületi része feletti külső oldalon intenzív fájdalmat tapasztal a páciens a könyökízület és a csuklóízület egy bizonyos mozdulatára.
 • A fájdalom a vállakba is sugározhat.” (írja a Medicover hivatalos oldala)

Nagy vonalakban a feni tünetek figyelmeztetik a testünket, hogy teniszkönyök kialakulásának veszélye áll fenn.

Honnan tudhatjuk, hogy golfkönyök vagy teniszkönyök gyötör bennünket?

A lenti táblázat a két „könyök” közti tüneti különbségeket demonstrálja. Természetesen ez nem elég az „ön-diagnózishoz”, mindig orvoshoz kell fordulni a lenti tüntetek észlelése kapcsán

GOLFKÖNYÖKTENISZKÖNYÖK
a könyök belső felszíne nyomásérzékeny.A teniszkönyök akkor alakul ki, ha az alkar feszítő izmai vannak túlzott igénybevételnek kitéve.
a kézfej behajlítása intenzív fájdalommal jár.Ebben az esetben a könyök külső felszíne gyulladt és fájdalmas az érintett izomzat tapadási helyén.
egyes esetekben a fájdalom nem szűnik meg nyugalmi állapotban sem.A páciens intenzív fájdalmat érez a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor.
A beteg képtelen megfogni a tárgyakat.A tárgyak megfogása nehézséget okoz.

(Forrás: Medicover hivatalos oldala)

Mik a tenisz – és a golfkönyök leghatékonyabb kezelési lehetőségei?

A fizikoterápiás kezelés enyhítheti a tüneteket, azonban, ha súlyosabb az eset, akkor röntgensugaras kezelés is igénybe vehető, ami hosszú időre segít elfelejteni a fájdalmat. Kiegészítő kezelés gyanánt ajánlott a gyógytorna és a lökéshullám terápia is, azonban itt is a prevenció a lényeg: mozgás! A gyógytorna, jóga, és az egészséges étrend már maga preventív jellegű. A folyamatos ártalomcsökkentés pedig segít elkerülni a tünetek súlyosbodását, illetve újbóli kialakulását. 

3 comments

 1. Hi, this is a comment.
  To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

  1. Hello this is a nested comment and that will look like this! To delete a comment, just log in and view the post\’s comments. There you will have the option to edit or delete them.

 2. Hi, this is a comment.
  To delete a comment, just log in and view the post\’s comments. There you will have the option to edit or delete them.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük