Achilles

Az Achilles-in a testünk legnagyobb ina, ám ugyanakkor sérülékeny is. Futás, és ugrás közben könnyen meghúzódik azonban ami ennél is gyakrabban fordul elő az gzulladás ezen a területen. Ebben a bejegyzésben az Achille-in sérüléseinek, gyulladásainak okait, tüneteit és a kezelési lehetőségeket fogom bemutatni.

Az Achilles-ín a lábunkban található hosszú ínszalag, a vádli izmait köti össze a sarkocsontunkkal, egészen pontosan a vádli két legnagyobb izmához csatlakozik, majd egészen a sarkig húzódik, a lábszár hátsó részén elhelyezkedve.  Sérülése komoly problémát jelent, és ha ezen a területen alakul ki fájdalom, vagy gyulladás az igencsak megnehezíti a mozgást. Éppen ezért, már az első panaszok és felmerülő kellemetlen érzetek esetén érdemes szakemberhez fordulni.

Az Achilles-ín gyulladásának okai

A sportsérülések, és a szakadásban végződő balesetek mellett trauma nélkül is kialakulhat fájdalom az Achilles-ín környékén. De mik lehetnek ennek az okai? Elsősorban a tőlterhelés, a túledzés és a hibás, rossz technikával történő testgyakorlás vezetnek az ínszalag gyulladásához.  Ahogy lépésről lépésre a talajra érkezik a lábfejen, a boka enyhén forog, követve a terhelés áthelyezését a lábfejen. Ez teljesen természetes folyamat, azonban ha túlzott aktivitás során túlfeszítik szervezetünk tűrőképességét, akkor kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Különösen igaz ez aktiv futók esetében. További kockázatot jelent, ha korábban sérültek ezek a területek, vagy ha a nyújtás előtt terheljük, nem megfelelően kivitelezett gyakorlatok pedig tovább ronthatják a helyzetet. Ha a vádli izmai túl merevek, az szintén kockázatot jelenthet. Emellett a kényelmetlen, rossz minőségű, túlzottan magas vagy teljesen lapos sarkú cipő vagy rosszul kialakított lábbeli rendszeres viselése is extrém terhelést rakhat az Achilles-ínra. 

Mindig érdemes figyelnünk testünk apró jelzéseire, tiltakozására, hiszen ha engedjük a izmainkat, ízületeinket regenerálódni és a saját tempójában fejlődni, akkor elébe mehetünk ezeknek a panaszoknak. Lássuk, hogy mi történik, ha a prevencióval más kicsit elkésünk. Milyen intő tünetek figyelmeztetnek az Achilles-ín gyulladására?

A gyulladás tünetei

Ha a következő tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk szakértőhöz; orvoshoz, gyógytornászhoz:

  • fájdalomérzet a vádli környékén, főként reggelente,
  • ébredés után tapasztalt merevség a lábszárban,
  • az Achilles-ín érzékenysége sarokcsonthoz való tapadása felett (körülbelül 3 cm-rel felette),
  • fájdalom jelentkezése a sarok tájékán,
  • tompa vagy éles fájdalom mozgás közben ezeken a területeken,
  • az ín érzékelhető megvastagodása, vagy duzzanata,
  • góc kitapintása a területen,
  • a boka beszűkült mozgástere, korlátozott terhelhetőség,
  • recsegő hangok, “kattogás” terhelés esetén, mozgatásra,
  • A fájdalmas területek bepirosodása, melegsége.

A gyulladás kezelése

Az Achilles-ín esetében is érdemes a prevencióra fókuszálni. Ha viszont már megtörtént a baj, több lehetőségünk is van enyhülést szerezni. Ay első és a legfontosabb a pihentetés. A sérülés, gyullaáds mértékétől függően napokra, hetekre fel kell függeszteni a sporttevékenységet, és a lehető legkevesebb terhelésnek szabad csak kitenni a területet. Komolyabb gyulladás esetén fáslizás, kötés is segíthet abban, hogy minimalizáljuk a terület mozgatását. 

Emellett remekül alkalmazható a lökéshullám terápia, az esetek körülbelül 80%-ában azonnali enyhülést hoz. A magas energiatartalmú hanghullámok a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait pörgetik fel, és segítenek a gyulladás csökkentésében. Emellett a lökéshullám terápia serkenti az anyagcserét és fokozza a vérellátást a kezelt területeken. Az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele, hogy a szervezetünkben megfelelő mennyiségű kollagén termelődjön. A lökéshullám kezelések gyorsítják a prokollagének termelődését is a szervezetben.  (A prokollagének a szervezetünkben képződő, saját kollagén-termelést elősegítő anyagok.)

A lágyrészbe adható hialuronsavat tartalmazó injekciós kezelés tovább gyorsítja a regenerációs folyamatokat. Amennyiben a tünetek még súlyosabbak, szteroid tartalmú injekciókkal is kezelhető a gyulladt terület. Ha azonban nagyon súlyosak és régóta fennállnak a tünetek akkor a sebészkés jelenthet tartós megoldást. A beavatkozás során eltávolítják a gyulladás következtében keletkezett felesleges kötőszövetet, a károsodott inat pedig helyreállítják. Szerencsére a szélsőséges károsodás nem jellemző gyulladás esetén, sem az, hogy ilyen drasztikus megoldáshoz kell folyamodni – főleg ha az első intő tünetek jelentkezése esetén már szakemberhez fordulunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük