Gerincsérv

A gerincsérv – Kialakulásának okai és tünetei

Mivel nagyon sokan fordultok hozzám porckorongsérvvel (gerincsérv), úgy gondolom érdemes alaposan körüljárnom a témát. Először szeretném helyretenni a betegség kialakulásának okait, fizikai és lelkit tényezőket is beleértve, a kockázati tényezőket és egy pár tanácsot adni a prevencióhoz. Kezdjük az alapoknál, következzen egy kis anatómia!

A gerincről röviden

Az emberi test szilárd váza a gerincoszlop, mely teljes hosszában összesen 33-35 csigolyából. 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya. A nyaki, háti és az ágyéki csigolyák szakaszán a porcos, szalagos és ízületes összeköttetések többféle mozgást is lehetővé tesznek, míg a keresztcsonti és a farokcsontcsigolyák összecsontosodtak.

Lássuk az összeköttetés részeit! Az gerincoszlop rugalmasságát és összeköttetését az ízületek és a szalagok adják. Ami a mi szempontunkból most kiemelt fontosságú, az a csigolyatestek porcos kapcsolata (synchondrosis), mely a csigolyák között elhelyezkedő rostos porckorongok (discus intervertebralis) összeköttetése. (A gerinc teljes hosszának majdnem ¼ részét ezek teszik ki!) Míg kívül szilárdabbak, a belsejükben kocsonyásabb anyag tölti ki a porckorongokat.

Mitől alakul ki a gerincsérv, milyen folyamatok történhetnek a testben?

A porckorongok külső, sűrűbb rostos gyűrűje meggyengülhet, vagy megsérülhet. Ez eredményezheti azt, hogy a belső, puha állomány kitüremkedik, szélsőséges esetben kitörhet. Ez maga a sérv jelenség.

Szervezetünk 20 éves kor felett átlép a „degeneráció” szakaszába – a porckorongok természetes kopása ekkor veszi a kezdetét. Vizet vesztenek, egyre kevésbé rugalmasak és ellenállóak, fokozódik a sérülékenységük.

Mikroszakadások keletkezése is vezethet oda, hogy az elgyengült külső gyűrűn végül áttör a belső kocsonyás rész. Először csak egy előboltosulás jelzi a problémát, mely később teljes sérvvé alakul.

Nagy, hirtelen terhelés is kiválthatja a sérv kialakulását, ezért nem emelhet nehezet, akinek volt már sérve, ugyanis akinek már egyszer „kijött”, sajnos hajlamosabb arra, hogy legközelebb ez könnyebben megtörténjen vele.

De mi okoz fájdalmat?

Akkor érezzük, hogy baj van, ha ez a kitüremkedő rész nyomja a gerincvelői ideggyököt, ez rendkívül érzékeny, a fájdalom akár azonnal, nagyon élesen is jelentkezhet, de fokozatosan is kialakulhat. Ez azért veszélyesebb, mert testünk alkalmazkodik, és „megtanulunk együtt élni a fájdalommal”. Ez azonban nagyon rossz „taktika”, ha a legkisebb változást érzékeljük a testünkben, a gerinc érzékeny területén, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, és járjunk a dolog végére! A gerincproblémák egy életet is megkeseríthetnek, ezért már az első intő jelekre is figyeljünk oda!

Milyen lelki okokra lehet visszavezetni a sérv kialakulását?

Nem vagyok különösképpen ezoterikus alkat, de a holisztikus gyógyászatban hiszek. Stresszes életszakaszokban, amikor sok lelki terhet cipelünk magunkkal, az fizikailag is megviseli a testünket. A súly cipelése a gerincünket is igénybe veszi. Még görnyedtebben tartjuk magunkat, ahogy próbálunk az árnyékba húzódni a problémák, a világ elől. Ez a plusz terhelés fokozza a sérv kialakulásának kockázatát.

Kik vannak fokozott veszélynek kitéve? Mozdulj! Ez a biztos prevenció!

A mozgásszegény életmód és az ülőmunka kombinációja sajnos megtöbbszörözi a sérv esélyeit. Nem győzöm hangsúlyozni a prevenció, a mozgás, a torna, a jóga fontosságát. 

Túlsúllyal élők és az idősebb korosztály szintén nagyobb kockázattal néznek szembe. Azonban a felügyelet nélkül intenzíven sportolók szintén sokszor szenvednek sérvtől. Nehéz dolgok hirtelen megemelésétől mindig tartózkodjunk. Kérjünk segítséget, vagy ha egyedül vagyunk, akkor se „kapjunk fel” egy mosógépet. Egyenes háttal, lassú mozdulatokkal emeljünk!

Ha már megtörtént a baj, akkor se ess kétségbe!

Ha már biztos, hogy sérvvel állunk szemben akkor sem kell megijedni. Persze komolyan kell venni, de ez egy viszonylag gyakori gerincprobléma, és tökéletesen karban lehet tartani a testünket, ha odafigyelünk magunkra. A rendszeres gyógytorna segítségével a csigolyák és porckorongok ismét természetes helyzetükbe kerülnek, a test regenerálódik és tünetmentesen élhetünk. Fájdalom nélkül. Egészségesen.

One comment on “Gerincsérv

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük